Ystävä paha, kriitikko hyvä?

Olin tyttöni kanssa makkarahyllyllä, kun ystäväni soitti. Hän halusi kertoa, että oli eilen illalla aloittanut Napanuoralla-kirjan ja lopettanut juuri silloin, kun minä seisoin makkarahyllyn vieressä valkkaamassa nakkeja.

Kun ystävä soittaa ja sanoo lukeneensa kirjani, olo on jännittynyt. Mitä se sanoo? Puhuuko se totta? Käsitteleekö se minua silkkihanskoin? Jättääkö se jotain kertomatta? Vai kierteleekö se juuri ja koettaa olla sanomatta sitä, mitä kielen päällä pyörii?

Voiko palautteeseen luottaa, koska se tulee ystävän suusta?

Oikeastaan on hassua ajatella, ettei voisi luottaa ystävän antamaan palautteeseen. Periaatteessa en voisi silloin ottaa vakavasti myöskään jonkun ulkopuolisen antamaa palautetta. Tuskin kyseenalaistaisin sitä, onko hän nyt aivan sataprosenttisen rehellinen. Sen sijaan voisin kyseenalaistaa hänet muulla tavoin – etenkin negatiivisen palautteen kohdalla.Pari esimerkkiä. Hänellä on parta, ei hän ymmärrä mitään naisviihteestä. Hän on Tampereelta, ei hän tiedä mitään pohjoisesta. Hän on satavuotias isoäiti, ei hän tajua tapaani kirjoittaa. Hän on aivan-liian-korkeakirjallinen, ei hän ymmärrä tätä genreä. Hän on saivartelija, ei hän halua nähdä kuin lyöntivirheen. Ja niin edelleen.

Joka tapauksessa toivon saavani palautetta niin ystävältäni kuin tuiki tuntemattomilta. Tunnen itseni ja tiedän, että tulen hyppimään palautteen kanssa taivaissa ja tulen vajoamaan sen takia maan syvimpään rakoon. Tiedän, että vähettelen. Tiedän, että puolustelen.

Yksi asia minun on kuitenkin opittava – tiedän senkin: minun on opittava nauttimaan kehuista. Olen sitä tyyppiä, joka ottaa ikävät kommentit tosi raskaasti ja hyvät kommentit kädenheilautuksella (eiväthän ne ole totta). Niin kuin mieheni sanoo: Jos häviän pelissä, suutun. Jos voitan pelissä, suutun. Ai miksi, no siksi, ettei vastapuoli ole kuitenkaan pelannut tosissaan.

Nyt syön yhden makkaraleivän ja annan ystävän mieltähivelevien lausuntojen kajahdella korvieni välissä.

 

Advertisement

3 thoughts on “Ystävä paha, kriitikko hyvä?

  1. Oi. Rakastuin blogiisi hetisuoraan kun tajusin, että kirjoitat chick littiä. Tätä lisää, kiitos. Tartun kirjaasi varmasti heti, kun sen onnistun käsiini saamaan. (Fyysinen välimatka Suomeen rajoittaa aina vähän.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s