Helppolukuinen muttei kevyt

Olen ollut sietämättömän väsynyt. Ystäväni sanoi, että osasyy voi olla kirjan ulostulo.

– Kun on sielu auki Akateemisen hyllyllä, ei kai se ole ihme, jos väsyttää, hän tokaisi.

Hyvä huomio.

Aukinaisen sielun lisäksi toinen huomionarvoinen seikka on sielun (= Napanuoralla-kirja) saama palaute. Olen periaatteessa asennoitunut siihen, että pienen kustantajan esikoista ei juurikaan kommentoida Hesarin sivuilla. Kun kyseessä on vielä (vapaaehtoisesti) chick lit, voipi olla, että kahdesta kirjasta valitsee sen ”varteenotettavamman”.

Yhden arvion olen bongannut ja olen siitä hyvin innoissani, koska siinä oli myös minulle paljon uutta ja pohdittavaa. Omasta kirjasta, aika hyvin.

Tänään yksi asiakas heitti palaverin päätteeksi, että olet sitten kirjoittanut kirjan. Hänen komenttinsa innoittamana ajattelin kerätä tähän muutamia tutuilta tai  ei-niin-tutuiilta  saamiani  kommentteja, koska minusta ne ovat aika hauskoja. Näin siis lukee ns. tavallinen lukija kirjaa.

– En minä ole tiennytkään, että naisilla on tuollainen elämä vessassa. (Mies, noin 40 v)
– Ensimmäisellä lukukerralla nauroin. Toisella lukukerralla ymmärsin, että kirja on valtavan surullinen. (Nainen, noin 35 v)
– Matias ei ole ainoa, joka laittaa maidon kahviin ennen kahvia. Minäkin laitan. (Mies, noin 55 v)
– Aloin lukea kirjaa eilen illalla ja lopetin nyt (seuraava ilta). Ja minä en lue kirjaa, jos se ei ole oikeasti hyvä. (Nainen, noin 40 v)
– En ole lukenut koskaan kirjaa noin nopeasti. Se ei tarkoita, että se olisi ollut helppolukuinen. Se oli vain kirjoitettu niin, että se oli pakko lukea nopeasti. Se imaisi mukaansa. (Nainen, noin 25 v)
– Jännä, että kirja on helppolukuinen mutta ei ole helppo tai siis kevyt. (Nainen, noin 25 v)
– Onko siinä oikeita ihmisiä sun elämästä? Musta tuntuu, että on. (Nainen)
– Mä luin siitä 27 sivua ekalla istumalla enkä mä yleensä lue. (Mies, 30 v)
– Minä tiedän, että Kirsi selviää, mutta miten Paulalle oikein käy? (Nainen, noin 35 v)
– Missä välissä olet kirjoittanut kirjan? (Useampi ihminen)
– Tuollaistako mainostoimistossa on olla töissä? Oikeasti? (Useampi ihminen)
– Kai siihen tulee jatkoa? (Useampi ihminen)

Summa summarum 1: Napanuoralla näyttäisi olevan helppo- tai nopealukuinen kirja, jonka helppo- tai nopealukusuun ihmetyttää, koska kaikesta huolimatta, se ei ole helppo kirja (niin kuin chick litin ei kuulukaan olla).

Summa summarum 2: Kun Naaraspappi on valmis, voisin miettiä, mihin Paula päätyy. Aika mielenkiintoinen kysymys, sillä yksi lukija on veikannut kumikoppi kuutosta. Ne ruukaavat sijaita piirimielisairaalassa tai vastaavassa.

Summa summarum 3: Kuvittelin, ettei palaute vaikuta minuun (koska tekstejäni ruoditaan joka päivä enemmän tai vähemmän tiukasti enkä voi ottaa millään muotoa nokkiini  kommenteista, vaikka olisin kirjoittanut asiaa edellisen yön ja tehnyt sen saakelin hyvin), mutta kyllä se vaikuttaa. Nähtäväksi jää, heitänkö hanskat tiskiin vai innostunko lisää. Tärkeintä on, että omassa kirjoittamisessani päätös on aina minun. (Työssäkin periaatteessa päätös on minun, mutta sitten voin vallan hyvin katsoa uutta työpaikkaa.)

Advertisement

7 thoughts on “Helppolukuinen muttei kevyt

 1. Voi että, oletpa saanut jo runsaasti lukijapalautetta ja millaisia, siis upeeta!!!
  Hienoa myös havaita, että miehetkin ovat kirjaasi tarttuneet. Se on mielestäni harvinaista, varsinkin kirjasi genressä.
  Ei ihme että olet väsynyt. Itse olen superväsynyt vaikka vasta odotan kaikkea tuota tapahtuvaksi oman esikoiseni kohdalla. Aika alkaa todella painamaan mieltä. Ei vieläkään mitään varmaa. Kyselin jo kässärini perään. Syvä hiljaisuus enkä tiedä miten suhtautua; onko toivoa vai ei.
  No se minusta. Siis onnea onnea onnea sinulle ja koita saada niskalenkki väsymyksestä. Tunnelmavalasistus, lämmin voimajuoma, voimauttava kirja ja uuden odotus, siinä alkulääkettä. Tsemppiä!

 2. Kiitos Margit! Sinä jaksat kannustaa. Marraskuussa jokainen kannustava sana on tarpeen.
  Siispä kannustan takaisin: ehkä nyt on pienen lomasen paikka myös syvän hiljaisuuden päässä. Kannattanee odottaa. Tarkoitus olisi muutaman viikon päästä haistella tuulia noin yleisesti 🙂

  Miesten kommentit ovat olleet hauskoja. Yhden unohdin eilen. Se kuului: ”Lopettaako se nyt työt, kun siitä tuli kirjailija?” (Totta kai, laitoin myös palatsista ostotarjouksen Ranskaan.)
  Ja toinen (en ymmärrä, miten unohdin mainita tämän, koska tämä on hiukea): ”Saat kulkea nokka pystyssä. Enkä sano tätä siksi, että se on juuri sinun kirja, vaan siksi, että kirja on hyvä.”

  On pakko jaksaa uskoa, että kirjoittaminen vaatii niitä perslihaksi mutta myös sisulihaksia. Periksi ei anneta. Tää on erään sortin henkistä sotaa.

 3. Argh. Saako tätä e-kirjana? Haluun lukea, mutta kun noiden painettujen versioiden hankkiminen tänne kauas on työlästä.

  Mutta voi miten kauniita kommentteja.

 4. Kiitos, Kahil77, itsellesi ihanasta palautteesta blogissasi!

  Calendula, ei ole e-kirjaa 🙂 Pannaanko PDF 😀 Eikö Akateemisen netti toimita kirjoja kauas? Tsiisus. Markkinarako! Missä sinä oikein olet? Kuussa?

  Kommentit ovat oikeasti olleet ihania. Mikä parasta, sellaisia, että niitä kertoessa kertoja on nauranut usein vedet silmissä. Nauru ei ole koskaan pahaksi, sanoo tää.

  Sähköisestä lukemisesta ja kuusta puheen ollen. Jostain syystä en pääse lukemaan kaikkia blogeja niin kuin haluaisin. Muistaakseni myös sinun on ollut ongelmallinen. Mutta etenkin blogspotit tökkivät. Netti ei vain aukaise niitä eikä ainakaan anna kommentoida jouhevasti. Ajattelin, että se johtuu meidän (surkeasti) langattomasta, mutta töissä on usein sama ongelma. Outoa. Tulipa tässä mieleen nyt.

  • Hmmh, onpas tuo harmillista, ettet pääse lukemaan kunnolla. En osaa sanoa mistä johtuisi… :/

   Mutta joo, kyllähän varmaan nettikaupat toimittavat painettujakin versioita. Ei siinä 🙂 En mä kuitenkaan ihan kuussa asti ole. Mutta käytännössä tää on vähän kankeampaa kuin vain kirjakauppaan käveleminen. Toivottavasti Torni kääntää esikoisesi pian e-muotoonkin.

 5. Calendula, pitää laittaa kustantajalle viestiä eli välittää toiveita ”kuusta”.

  Pitänee kysyä mieheltä tuosta blogiasiasta. Tosin pääsin eilen hyvin blogiisi (töistä, jossa ei kehtaa kauan surffailla…).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s