Saapasjalkakirjailija

Kaksi vuotta sitten näin saappaat, joihin rakastuin heti. En raaskinut ostaa niitä, vaikka rakkaus jäyti rintaa.

Vuosi sitten tilasin samat saappaat netistä. (Oli ilmeisesti vähemmän hommattavaa lapsille.) Ne tulivat, ja ahah, ne olivat kamalat. Siis jaloissani. Eivät ne vain vuotta aikaisemmin olleet näyttäneet siltä kuin minulla olisi kierot jalat. D-vitamiininpuutos. Palautin saappaat, rakkaat, tylysti ja itkin.

Tänään lompsin kaupungilla hyvin turhautuneena: niska kipeänä pienestä pyöräilystä. Arvaa vain, mihin törmäsin: vihreisiin saappaisiini. Tällä kertaa niitä möi jälleen oikea kauppa. Minulla oli sopivasti tuulihousut. Kun kokeilin saappaita, kierot jalat hautautuivat tuulihousujen sisään. Ou jees, ne olivat täydelliset. Saappaat ja tuulihousupökät.

Kotona kiskoin tuulihousut jalasta ja hengitystä pidätellen vedin saappaat jalkaani. No, olivathan ne taas vähän kierot, mutta eivät ollenkaan sellaiset kuin viimeksi. Ehkä ne oli nyöritetty erilailla.

Tai sitten minä vain olin arvollisempi itselleni. Vuoden vanhempi ja viisaampi.

Melkoinen vuosi tämä on ollutkin. Olen oppinut ainakin seuraavat:

– Kustannussopimus kannattaa lukea hyvin tarkkaan, vaikka haluaisi kuinka kovasti saada sanansa kovien kansien väliin.

– Se, että saa kustannussopimuksen, ei vielä takaa, että kirja leviää kulovalkean tavoin kauppojen hyllyille. Vastassa on jakeluporrasmarkkinointi, josta onneksi ei tarvitse itse tietää mitään, jos ei satu olemaan mainosalalla ja olemaan asiasta kiinnostunut ihan jo työnsä vuoksi. (Angry Birds on ihmeellinen kilpailija kirjakauppojen hyllytilasta.)

– Sillä, että kirjoittaa itse kirjan, voi olla kummallinen vaikutus joihinkuihin toisiin ihmisiin. He saattavat käyttäytyä kuin saappaat: olla yhtäkkisesti  kierossa ilman, että syy koskaan selviää.

– Ystävät. Etenkin ne kirjoittavat ystävät, joiden kanssa on puurtanut jo vuosia ennen kuin mitään kässäriä on ollut kolmea sivua pidemälle, ovat kullanarvoisia.

– Sitten se tärkein asia, josta olen joutunut muistuttamaan itseäni toistuvasti ja joudun edelleen: Ole, hyvä ihminen, armollinen itsellesi. Jos koetat tunkea itsesi saappaisiin, jotka eivät kerta kaikkiaan sovi sinulle, vaihda toisiin. Mitä turhaan hakkaamaan päätä seinään edes sellaisen asian takia kuin kirjoittaminen. Aina voin kirjoittaa jotain muuta. Tai vaikka kutoa, jos niikseen tulee.

Se on nyt sitten sillä lailla, että nuo saappaat lentävät jalkaani ensi viikon perjantaina. Silloin on julkkarit. Elämäni ensimmäiset. Paikalle saa tulla.

4 thoughts on “Saapasjalkakirjailija

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s