Vaikeaa kanakirjallisuutta?

Minulla on vain muutama työkaveri mutta sitäkin ihanampi. Yksi heistä on Essi, jota ei voi millään pitää Napanuoralla-kirjan Ailin kuvana, vaikka ammatti on sama (Tunnustetaan tässä, että Ailin nimi oli ensin Essi, mutta kun Essi palkattiin meille, oli pakko vaihtaa nimi mahdollisten totuus on yhtä kuin fiktio -oletusten vuoksi toiseksi.).

Essi sai tänään käsiinsä Napanuoralla-kirjan. Hetken päästä hän ilmoitti lukeneensa jo 30 sivua (syyslomalla töissä on hiljaista).

Minä kysyin:

– No, onko vaikeaa?

Essi vastasi – niin kuin aina – iloisen sensuroimattomasti:

– No, kieltämättä ei oo ihan helppoa.

Siinä vaiheessa minä olin ehtinyt jo kävellä tulostimelle toiseen huoneeseen. Tämä keskustelu käytiin nimittäin kuitenkin täysin työn ohessa – syyslomasta huolimatta. (En siis paennut tulostimelle arvioinnin takia nuolemaan haavojani.)

Essi huusi perääni:

– Mutta se on vähän niin kuin Liksomia. Täytyy miettiä joka sanaa, kun niissä on niin paljon merkityksiä. Minä tykkään sellaisesta. Sillä tavalla vaikeasta.

Alkujaan meinasin antaa blogilleni nimen Vyörytyksiä. Mutta siinä oli niin paljon etuvokaaleja. Vyörytys on joka tapauksessa sana, joka liitetään tekstiini usein. Liksomia en ole lukenut sitten lukiovuosien (joista on aikaa aika tovi), joten siihen en osaa ottaa kantaa.

Mainitsin toiselle ystävälleni, että Essi puhutteli tekstiäni vaikeaksi. Ystäväni Sirpa totesi, että niin se onkin. Minä säikähdin: herran jestas, kirjoitan chick litiä, jolta odotetaan helppoutta.

Mutta onko se niin? Onko se niin, että chick litin pitää olla kielellisesti helppoa tai kevyttä? Miksi ihmeessä?

Ystäväni Sirpaa lainatakseni:

– Eikä se mitään haittaa, vaikka on vaikeaa. Saa se ollakin vaikeaa!

Olen samaa mieltä. Chick lit käsittelee syvällisiä aiheita. Chick lit voi tehdä kepeyden monella tasolla. Myös lukijansa haastavalla tasolla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s