Ne pahuksen varoitukset

Palataan vuoteen 1988. Edessäni on vakavakatseinen Tane Ojala, äidinkielen opettajani Oulun Lyseon lukiosta. Hänellä ei ole mukavaa kerrottavaa: aineeni on laskenut lautakunnassa 98 pisteestä 78 pisteeseen. Sitä paitsi, hänhän oli varoittanut minua.

Jos kirjoitat omalla tyylilläsi, on olemassa riski, että lautakunnan lukija ei pidä tyylistäsi. Se on niin ekspressionistinen. Voit ottaa riskin tai olla ottamatta ja kirjoittaa rauhallisemmin.

Vuonna 1988 minulle oli  turha selittää, miten hommat hoidetaan varman päälle. Etenkin kirjoittamisessa. Minä omistin sanat eikä toisin päin (olin 18 ja maailma avoinna). Kun aiheeksi napsahti vielä ”Miltä minusta tuntuu olla nainen” ja minä olin mahdottoman rakastunut, voitte kuvitella, että sanat lensivät tunnevyöryssä. Taatusti tyylilläni, ekspressionistisesti, kuten Tane päätään pudisteli. Kahdessa tunnissa olin valmis (Tane istui valvojien pallilla eikä halunnut päästää minua pois) ja tiesin olevani voittaja. Jokainen ihokarva oli pystyssä pelkästä intuitiivisesta tunteesta, että olin kirjoittanut elämäni parhaan jutun.

Tai sitten en ollut.

Pointti – jonka ison merkityksen opin ymmärtämään lopullisesti vasta paljon vanhempana – oli, että minä olin tehnyt valintani kirjoittajana.

Napanuoralla-kässäriä työstäessäni tajusin olevani aika ajoin vastaavanlaisen valinnan edessä: kirjoitanko niin kuin minulle ehdotetaan vai pidänkö pääni? On aika suuri houkutus ottaa vastaan ehdotus, etenkin, jos se tulee kustantajalta. Pään pitäminen ei ole ihan yksinkertaista, kun hakkaa sitä seinään useamman kerran.

Odotettavissa on, että jatkossakin lukijat tulevat jakautumaan Taneihin (= 98 pistettä) ja lautakuntalaisiin (= voi voi). Joka tapauksessa molempien kohdalla minä voin ajatella, että ainakin tässä puhutaan nyt minun tekstistäni, minun tekstistäni, eikä mistään riskittömästä kompromissista.

Sisukkaasti eteenpäin, kirjoittajat! Varoituksille kyytiä!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s